Het Cambridge Dieet, is een zeer caloriearm dieet ontwikkeld in de jaren 1960 door Alan Howard[1]. Het dieet heeft inmiddels een andere naam gekregen: the 1:1 diet[2].
Het voedsel is hoofdzakelijk in vloeibare vorm als in maaltijd vervangende producten[3]. En heeft een calorie-inname tussen 330 en 1500 kcal per dag. Het dieet is zeer caloriearm. Wat dan ook de reden is dat je afvalt. Het dieet is gebaseerd op de inschakeling van de zogenaamde milde ketose. Hierdoor worden vetreserves verbrand i.p.v. calorieën. Een mensenlijk lichaam heeft 2500 calorieën nodig, wat je meer naar binnen krijgt wordt opgeslagen als vetreserve en als je minder binnen krijgt gaat het lichaam vetreserves en spieren verbruiken als energie.
Het is effectief op korte termijn, maar is weinig bewijs van het voordeel op lange termijn. Het werd in eerste instantie gebruikt in het ziekenhuis in gewichtsverlies programma’s. Het dieet bereikte populariteit in de jaren ’80 na zijn commerciële lancering in de V.S. in 1980 en het UK in 1984.
Na de dood van een aantal deelnemers[4] werd het dieet herzien onder druk van FDA. Er heeft een rechtszaak plaatsgevonden door de familie van 1 van de overleden deelnemers, waarbij Cambridge Diet Plan een forse schadevergoeding moest betalen.
De Britse National Health Service stelt dat iedereen die een dieet van minder dan 600 kcal /dag dit moet doen onder medisch toezicht. Door het lage aantal calorieën zitten hier gezondheidsrisico’s aan vast[5], daarom is begeleiding noodzakelijk.
Om deel te nemen aan een dieet moet je door een consulent laten begeleiden en je moet gebruik maken van de producten van het dieet. De kosten van zo’n dieet liggen rond de €250 per maand[6]. De consulent wordt opgeleid door Cambridge Dieet[7].
Het dieet bestaat uit een 7 stappen[8], bij de het begin eet je enkel maaltijdvervangers en dit bouw je in latere stappen verder af. Het gewicht dat je verliest is volgens de Britse NHS[9] niet blijvend.
Risico’s
slechte adem, droge mond, vermoedheid, duizeligheid, slaapstoornis, misselijkheid en constipatie.
Voordelen
- Je valt er snel van af
Nadelen
- Er zitten gezondheidsrisicio aan vast
- Er zitten hoge kosten aanvast
- Het lange termijn effect is onbekend.
- Je kan na het dieet weer snel aankomen
Referenties:
[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Alan_Howard_(nutritionist)
[2] https://www.cambridge-news.co.uk/news/cambridge-weight-plan-11-diet-16271365
[3] https://www.consumentenbond.nl/dieet/cambridge-weight-plan
[4] https://apnews.com/article/4d642a63d310dc9f5f0b21fa16066984
[5] https://spssi.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/0022-4537.00116
[6] https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/calcium/1-op-1-dieet-cambridge-weight-plan.aspx
[7] https://www.consulent-worden.nu/
[8] https://www.1op1dieet.nl/het-cambridge-dieet
[9] https://www.nhs.uk/