
Het Montignac dieet is een eiwitrijke koolhydraatarme dieet dat populair was in de jaren 1990, vooral in Europa.
Inhoudsopgave
Het Montignac dieet
De ontwerper van het dieet was de Fransman Michel Montignac (1944-2010), een werknemer van de farmaceutische industrie[1]. Montignac verkocht meer dan 15 miljoen boeken over zijn dieet, en zijn methode is bekend geworden door de beroemdheden die die dit gebruiken, waaronder Gérard Depardieu en Koningin Beatrix [2].
Het Montignac dieet is een afvalmethode op basis van glycemische index van koolhydraten. De index geeft aan in welke mater het bloedsuikergehalte stijgt.
In dit dieet gaat het niet om de beperking van de inname van calorieën, maar de mate waarin het bloedsuiker gehalte stijgt na het eten van voeding waar koolhydraten zijn verwerkt.
Zijn methode is gericht op mensen die efficiënt en duurzaam willen afvallen, om de risico’s op hartfalen te verminderen en het ontwikkelen van de ziekte diabetes te voorkomen.
Het Montignac dieet is verdeeld in een aantal fasen:
Fase 1 De afvallende fase.
Deze fase bestaat voornamelijk uit het eten van de juiste koolhydraten, namelijk die met glycemische index gerangschikt op 35 of lager (pure glucose is 100 per definitie). Een hogere eiwitinname, zoals 1,3-1,5 gram per kg lichaamsgewicht, vooral van vissen en peulvruchten, kan helpen gewichtsverlies, Mensen met een nierziekte moeten hun arts raadplegen of dit dieet geschikt voor hun is.
Fase 2 stabilisatie- en preventiefase.
Montignac stelt op zijn website dat we “zelfs ons vermogen om te kiezen kunnen verbeteren door een nieuw concept toe te passen, de glycemische uitkomst (synthese tussen glycemische index en zuiver koolhydraatgehalte) en de bloedsuikerspiegel die het gevolg zijn van de maaltijden. Onder deze omstandigheden kunnen we eten wat koolhydraten we willen, zelfs die met hoge glycemische indexen”.
Wetenschappelijk onderzoek
Montignac’s theorie wordt betwist door voedingsdeskundigen die beweren dat elke calorie-inname die de hoeveelheid die het lichaam nodig heeft zal worden omgezet in lichaamsvet overschrijdt[3]. Kathleen Melanson en Johanna Dwyer in het Handboek van obesitas behandeling hebben opgemerkt dat[4] [5]:
Een ander deel van de Montignac plan is gebaseerd op de GI, een lijst van “slechte” en “goede” koolhydraten. Elk voedsel met GI boven de 50 is verboden. Dit is willekeurig, omdat veel GI lijsten hebben zeer verschillende waarden voor dezelfde voedingsmiddelen. Dus een voedsel kan worden “goed” volgens sommige lijsten en “slecht” volgens anderen. Bovendien, veel van de voedingsmiddelen op de “slechte” lijsten zijn voedende voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitaminen, mineralen en vezels. Lijsten van “slechte” en “Goede” zijn waarschuwingssignalen dat een dieet onredelijk is, vooral als groenten en fruit worden beschouwd als “slecht” voedsel.
De wetenschappelijke literatuur weerlegt de hypothesen van Montignac met betrekking tot de metabole effecten van koolhydraten en vetzuren.
De critici wijzen er ook op dat de Glycemische Index niet gemakkelijk te gebruiken is, aangezien het van de nauwkeurige verscheidenheid van het voedsel afhangt; hoe het word gekookt en de combinaties met andere voedingsmiddelen in dezelfde maaltijden
Ondanks deze wetenschappelijke twijfels, zijn er andere wetenschappelijke studies die deze methode onderschrijven. Hoewel een overzicht concludeerde dat de lage glycemische indexdiëten geen groter gewichtsverlies dan vetarme diëten bereiken, zou de eerste tot grotere verminderingen van cardiovasculaire risicofactoren kunnen leiden[6] [7] [8].
Effecten van het dieet
Het voedingscentrum geeft aan het te eenzijdig is en er tekorten aan voedingsstoffen kunnen ontstaan[9]. Een kritisch artikel van Wilma de Rek in Skepsis geeft aan dat het langetermijneffect een probleem is.
Ons advies is, voor dat je aan het Montignac dieet begint, lees eerst het artikel van Skepsis.
Als je wilt afvallen, ga dan meer bewegen en beperkt de inname van geraffineerde en geraffineerde suikers!
Referenties
[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Montignac_diet
[2] https://web.archive.org/web/20070929111518/http://www.india-today.com/iplus/1999_1/monti.html
[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9557037/
[4] https://books.google.nl/books?id=yXJFfH3OHyIC&redir_esc=y
[5] https://en.wikipedia.org/wiki/Montignac_diet
[6] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17498514/
[7] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1046/j.1467-789X.2002.00079.x
[8] https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/effect-of-a-lowglycaemic-indexlowfathigh-protein-diet-on-the-atherogenic-metabolic-risk-profile-of-abdominally-obese-men/635667CB706C4211E3283C1E5ADE7220
[9] https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/montignac.aspx