Het GI-dieet of het laag glycemische index dieet is een afvaldieet, dat in 2006 plotseling populair werd in de Amerika en in Engeland. Het is gebaseerd op de aanname dat je afvalt als de bloedsuikerspiegel laag gehouden wordt. Hiertoe moeten voedingsmiddelen die de bloedsuikerspiegel doen stijgen worden vermeden, zoals ontbijtgranen en aardappelpuree. In plaats daarvan moeten pinda’s en volle melk worden geconsumeerd. Dit vergt echter veel kennis van het eten dat de consument gaat eten, om een uitgebalanceerd en toch laag-glykemisch dieet te kunnen samenstellen[1].
De glykemische index[2] of GI is een maat voor het effect van 50g koolhydraten op de bloedglucosespiegel, vergeleken met een reactie op 50g pure glucose (druivensuiker). Koolhydraten die snel worden afgebroken tijdens de spijsvertering en hun glucose snel afgeven in de bloedbaan hebben een hoge glycemische index, terwijl koolhydraten die langzaam afbreken en hun glucose geleidelijk aan het bloed afgeven een lage glycemische index hebben. Er wordt gesproken van een hoge glycemische index boven de 70 en van een lage onder de 55. Er zijn aanwijzingen dat voeding met een lage glycemische index mogelijk gezondheidsvoordelen op kan leveren.
De glykemische index[3] werd in 1980 geïntroduceerd door David J. Jenkins en zijn collega’s toen zij onderzoek deden naar welke voedselsoorten het meest geschikt waren voor mensen met diabetes mellitus.
Koolhydraten met een hoge GI zitten onder andere in:
- witte rijst
- brood
- friet
- druivensuiker
- suikerhoudende frisdranken
- cornflakes
Koolhydraten met een lage GI zitten onder andere in:
- peulvruchten
- bruine rijst
- groenten en donkere fruitsoorten
- melk
- appels
De glykemische lading (GL) meet in tegenstelling tot de glykemische index, het effect van de koolhydraten uit één portie van het voedingsmiddel op het bloedsuikergehalte. Om die reden zegt deze maat meer dan de glykemische index. Het aantal koolhydraten kan namelijk sterk verschillen per portie. Brood heeft bijvoorbeeld een hoge glykemische index (gemiddeld 75), maar als je kijkt naar de koolhydraten per portie is de glykemische lading juist laag. Eenzelfde hoeveelheid tafelsuiker als brood kan een vergelijkbare glykemische index hebben, terwijl de glycemische lading van tafelsuiker bijna tweemaal zo hoog is als van (wit)brood.
Uit onderzoek zijn geen overtuigende, bewezen verbanden gevonden tussen de GI en GL en de gezondheid op lange termijn. Er wordt wel veel onderzoek naar gedaan, met name op het gebied van diabetes. Een voeding met een lage glykemische lading komt neer op veel groente, fruit, peulvruchten, noten, zaden en volkoren graanproducten. Dat is ook een voeding rijk aan gezonde voedingsstoffen
Onderzoekers van de Universiteit Maastricht in 25 november 2010 en zeven andere Europese onderzoekscentra hebben vandaag het eindrapport gepubliceerd van ’s werelds grootste voedingsstudie, DiOGenes[4]. Uit de grootschalige studie bij gezinnen met overgewicht blijkt dat een voedingspatroon met veel eiwitten en een lage glykemische index het beste werkt om op gewicht te blijven.
Het GI-dieet sluit op verschillende punten aan bij de voedingsadviezen uit de Schijf van Vijf, zoals een ruim gebruik van groente, fruit, peulvruchten, volkorenproducten en vezels[5].
Referenties
[1] https://nl.wikipedia.org/wiki/Low_GI-dieet
[2] https://nl.wikipedia.org/wiki/Glykemische_index
[3] https://web.archive.org/web/20101101063437/http://care.diabetesjournals.org/content/31/12/2281/T1.expansion.html
[4] https://www.gezondheidskrant.nl/diogenes-werelds-grootste-dieetstudie-afgerond/
[5] https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/gi-dieet.aspx