Vitaminetekort, zo merk je dat

Vitaminetekort, zo merk je dat
Vitaminetekort, zo merk je dat

Van een vitaminetekort hoef je niet gelijk wat te merken. Na een tijdje kan je last krijgen van wat vage klachten zoals lusteloosheid, geen concentratie en slecht slapen. Een vitaminetekort wordt dan vaak over het hoofd gezien. Bij een te lang gebrek aan de juiste vitamines heb je een grotere kans op ziektes.

Moe en futloos

Als jij je de laatste tijd vaak moe en futloos voelt. Tintelende handen of voeten hebt. Je moeilijk kunt concentreren, dan kan het zijn dat je een vitaminetekort hebt. Het is belangrijk om een gevarieerd eetpatroon aan te houden, maar dat lukt niet iedereen. Iemand die veganistisch is of weinig koolhydraten eet, hebben allemaal een groter risico op een tekort.

Naar de huisarts

Als je vermoed dat je een vitaminetekort hebt is het verstandig om een bezoekje aan de huisarts te plannen. Deze kan je adviseren om een bloedonderzoek te doen. Met zo’n bloedtest kan je precies zien wat je tekort komt en ook wat de rest van je waarden zijn. De uitslag van een bloedonderzoek heb je meestal binnen drie dagen binnen.

Online een test kopen

Er bestaan ook online testen die je op eigen initiatief kunt doen om je waardes te achterhalen. Bij deze testen geef je jezelf een vingerprik en stuurt dit op naar een laboratorium. Deze testen zijn helaas niet zo betrouwbaar als een bloedonderzoek bij de huisarts. Dat komt omdat er tijdens een vingerprik het bloed verdund kan worden met weefselvocht en dan krijg je automatisch een lagere waarde.

Meeste voorkomende vitaminetekorten

De meeste voorkomende tekort aan vitamines bij de mens, zijn de vitamines d en b12. Vitamine D krijg je vooral van zonlicht. Als je te weinig buiten bent maakt je lichaam te weinig vitamine D aan. Dit geldt ook als jij je lichaam altijd volledig bedekt met kleding als je naar buiten gaat. Er wordt geadviseerd om elke middag 30 minuten buiten te zijn. Je moet dan zorgen dat je niks over je handen of je gezicht hebt. Vette vis, vlees en eieren helpen ook mee om vitamine D aan te maken. Bij een vitaminetekort aan D kan je last krijgen van bot en spierproblemen, maar ook oogproblemen, vermoeidheid, depressie. Een vitaminetekort kan zelfs het risico op kanker vergroten.

Vitaminetekort b12

Vitamine b12 kan je halen uit dierlijke producten zoals vlees en melk. Het zit niet in groenten en fruit en dat maakt het lastig voor veganisten. Een vitamine tekort aan b12 kan zorgen voor psychische klachten, neurologische klachten en nog heel veel overige klachten zoals onvruchtbaarheid, krachtverlies, haaruitval en darmklachten. Het kan heel lang duren voordat je klachten krijgt bij een tekort. Het herstel bij een groot tekort duurt tussen de 2 en 4 maanden en je krijgt dan b12 injecties. Deze injecties kunnen ook weer bijwerkingen hebben zoals hoofdpijn en acne.

Vitaminetekort voorkomen

Een vitaminetekort moet je proberen te voorkomen. Dit kan je doen door bewust gevarieerd te eten. Je kunt er ook voor kiezen om ondanks goede voeding ook nog voedingssupplementen in te nemen. Je hebt deze supplementen in drankjes, pillen en zelfs poeder. Je lichaam neemt de voedingsstoffen die in de pillen zitten wel beter op dan de voedingsstoffen uit je voeding.

Een teveel aan vitamines

Vitamines zijn nodig en een vitaminetekort is niet gezond, maar dat is een teveel aan vitamines ook niet. Als je te veel vitamine B6 binnenkrijgt, kan je last krijgen van zenuwpijnen in je voeten en handen. Eigenlijk krijg je een teveel aan vitamines alleen binnen als je supplementen gebruikt met hele hoge doseringen. Daar moet je dus bewust op letten.

Nadelen voedingssupplementen

Als je voor een langere tijd voedingssupplementen gaat slikken met een hogere dosis van vitamines en mineralen, dan kan dit schadelijk zijn. Het gaat dan om vitamine A, vitamine E, Vitamine B6, magnesium. Ook zink kan schadelijk zijn. Bij een teveel aan vitamine A tijdens de zwangerschap kan je baby misvormingen krijgen. Je moet ook extra voorzichtig zijn met voedingssupplementen via het internet. Niet alles wordt gecontroleerd en er zijn veel illegale pillen op de markt. Deze kunnen stoffen bevatten die heel ongezond zijn.

Vitamines behouden

Je moet bij het voorkomen van een vitaminetekort niet alleen denken aan hoe gevarieerd je eet, maar ook hoe je het eten gaat bereiden. Tijdens het eten bereiden en het bewaren kan je al veel vitamines kwijtraken. Het is belangrijk dat je kookt met weinig water en eten niet langer verhit dan nodig is. Eten moet je op een koele plek bewaren en groente moet je niet te lang laten liggen.