Wandelen als meditatie als een weg naar een gezonder leven

Wandelen als meditatie als een weg naar een gezonder leven
Wandelen als meditatie als een weg naar een gezonder leven

Meditatie is altijd geassocieerd geweest met eenzaamheid, rust en fysieke inactiviteit. Wanneer men het over meditatie heeft, kun je meestal een scenario bedenken waarin een persoon een afgelegen gebied vindt, zijn ogen in stilte sluit en zijn lichaam laat rusten terwijl hij zijn geest uitwerkt. Moet meditatie altijd zo zijn?

Meditatie is een kunst. Een methode. Een vaardigheid. Een proces. Het is de kunst om in contact te blijven met jezelf, om je geheel en de vele facetten van je wezen te ontdekken. Het is ook een vaardigheid die ontwikkeld moet worden. Het vereist discipline en een juiste mindset. Je kunt niet simpelweg denken dat je zult mediteren en verwachten dat je direct daarna een resultaat zult bereiken. Dit vereist het afstemmen van iemands bewustzijn. Meditatie omvat meestal een reeks procedures en richtlijnen die moeten worden gevolgd. Meestal hangt het succes van de activiteit af van de naleving van de gegeven principes en regels.

Een interessante vorm van meditatie die afwijkt van het oude en traditionele concept is loopmeditatie. Loopmeditatie is heel anders dan andere vormen van meditatie die velen kennen. Ten eerste hoef je niet fysiek inactief te zijn om het te doen. In feite moet je bewegen en actief zijn – je moet wandelen! Je moet je geest en je lichaam actief betrekken bij deze activiteit om een holistisch positief resultaat te ervaren. Dit brengt nog een ander voordeel met zich mee. Omdat wandelen een dagelijkse activiteit is, kun je eigenlijk elke dag groeien door meditatie!

Je hoeft ook geen afgelegen plek te vinden, alleen maar om te mediteren. Overal zal het doen. Eigenlijk wordt een luidruchtige en drukke plek zelfs aangemoedigd. Hier ligt de uitdaging. Concentratie is belangrijk en bewustzijn moet gericht zijn. Je moet niet toestaan dat de buitenwereld je geest erin bindt – door de dingen die je ziet, hoort of wat je ook waarneemt. Je bent je er misschien van bewust, maar je moet oppassen dat je er niets aan doet. Klamp je nergens aan vast.

Het leidende principe achter loopmeditatie is het bereiken van een evenwichtig bewustzijn, evenwicht, tussen je innerlijke zelf en de buitenwereld om je heen. Deze meditatie zal je uitnodigen om je hele lichaam te voelen, alle werkingen van de delen waaruit je bestaat, je bewust zijn hoe elk van je lichaamsdelen werkt. Terwijl je dit doet, moet je ook je emotie en je humeur opmerken. Deze worden allemaal gedaan terwijl je loopt. De buitenwereld hoeft niet verloren te gaan in je focus. Er zullen altijd dingen zijn die je aandacht trekken terwijl je mediteert, en je moet je niet verzetten. Je moet hier echter niet aan vasthouden. Je moet ze voorbij laten gaan, ze observeren zonder iets te doen.

Dit is het echte gevoel van bewustzijn. Het ideale resultaat van loopmeditatie is het bewustzijn van de persoon van de buitenwereld terwijl hij zich volledig bewust is van zijn innerlijke zelf. Wanneer dit is bereikt, zullen veel van de puzzels en complexiteiten van het leven duidelijker en eenvoudiger worden. Door de kloof te overbruggen tussen wat er in jezelf is en wat er uit jezelf is, kun je de volledige controle over je leven nemen en genieten van een gezondere en meer tevreden levensstijl.