Het Cambridge dieet is een commerciëel dieet programma dat gebaseerd is op het gebruik van speciaal samengestelde maaltijdvervangers, zoals shakes en repen, in plaats van normale maaltijden. Het dieet is ontwikkeld in de jaren 70 en is bedoeld om mensen te helpen snel gewicht te verliezen.
Het Cambridge dieet is een soort crashdieet waarbij men voornamelijk shakes, soepen en repen eet in plaats van normale maaltijden. Dit dieet is bedoeld om snel gewicht te verliezen, maar het is niet gezond om zo weinig voedingsstoffen binnen te krijgen en het kan leiden tot uitputting en gezondheidsproblemen.
Daarnaast, Crash diëten zijn vaak tijdelijk zijn en zodra men stopt met het dieet, er is een kans dat men weer aankomt in gewicht. Er zijn gezonde en duurzame manieren om gewicht te verliezen door het verhogen van fysieke activiteit en het aanpassen van de voeding op een gezonde manier.
Het Cambridge dieet volgt een strenge caloriearme dieet waarbij de volgende stappen worden aangeboden:
- Stap 1: een zeer caloriearm dieet (maximaal 420 calorieën per dag)
- Stap 2: een caloriearm dieet (maximaal 800 calorieën per dag)
- Stap 3: stabilisatie- en onderhoudsfase
Het dieet richt zich vooral op de inname van eiwitten en de vermindering van koolhydraten en vetten. Het dieet bevat veel beperkingen en is zeer strikt. De maaltijdvervangers moeten worden gekocht via Cambridge dieet counselors.
Er zijn een aantal risico’s verbonden aan het Cambridge dieet, zoals bijvoorbeeld:
- Nutteloze inname van voedingsstoffen
- Het uitputten van de energiereserves van het lichaam
- Het risico op gebrek aan calorieën of voedingsstoffen
- Het risico op gewichtstoename na het dieet
- Het dieet is langdurig niet vol te houden
Vanwege deze risico’s wordt het Cambridge dieet niet aangerbevolen als gezonde of veilige manier van afvallen. Het is veel beter om een gezonde voeding met evenwichtige voeding met voldoende voedingsstoffen te volgen, samen met regelmatige lichaamsbeweging en het houden van een gezonde levensstijl.